Van Zon naar Storm dankzij de regendans

27/06/2009 - 19:17

2009 Groot Kamp - Heusden Zolder; door Joachim Sercu - toenmalige jongverkenner

Het was een mooie zonnige dag in Zolder: het zonnetje scheen, het was warm en er was (nog) geen wolkje te bespeuren. Een perfecte dag om eens uit te gaan zwemmen naar het openluchtzwembad in de buurt dachten wij, nietsvermoedende jongverkenners. En zo gezegd, zo gedaan. Na het middageten en de platte rust in het Zonnetje vertrokken we met zijn allen te voet naar het zwembad.

We hadden het wel degelijk naar onze zin: het water gaf ons zekere verfrissing tegen de warme temperaturen van die namiddag en we waren in een zotte bui. Er zijn waarschijnlijk nog filmpjes van ons jongverkenners die net als 'professionele' waterkunstenaars zijwaards het water in duiken.

Na enkele uren in het zwembad merkten we dat er grijze wolken kwamen opzetten. Tijd om ons terug naar het kampterein te reppen dus. Nadat we ons snel hadden omgekleed vertrokken we in tempo naar onze tenten.

Toen we daar aankwamn was het al lichtjes beginnen regenen, maar we zagen er geen erg in om het weer wat uit te dagen. Veilig schuilend in de voortent daagden we Wannes, een mede-jongverkenner uit om een regendans te doen, wat hij dan ook deed. Dat hadden we beter niet gedaan...

Terwijl wannes een dwaas dansje deed, begon het plots harder te regenen, harder en steeds harder. Wannes kwam ook schuilen in de tent en voor we het wisten viel er hagel uit de lucht... Kleine bolletjes. We staken onze handen uit om te voelen, maar trokken ze al snel terug als bleek dat de hagelbrokken steeds groter werden, en pijn deden als ze aankwamen.

Het weer beterede er niet op en al snel kwamen er hagelbrokken dubbel zo groot als pingpongballen uit de lucht vallen. Allemaal schuilend in 1 tent moesten we machteloos toezien hoe onze 2 shelters sneuvelden onder het hevige noodweer. Ook de andere tent leek het te begeven. Een dappere leider (Igor) snelde ons te huld en smeet onze bagage over van de ene in de andere tent, waar we allemaal luchtmatrassen en valiezen boven ons hielden bij wijze van bescherming.

En inderdaad, ook die tent, die gelukkig al leeg was, viel ten prooi aan de gigantische hagelbrokken. We hadden allemaal wel, wat schrik, hoewel de meesten onder ons het voral spannend vonden.

Toen het eindelijk weer opklaarde kwamen we naar buiten om een prachtig landschap te zien: Het gehele kampterrein lag onder de ijsblokken. Overal waar je keek zag je ijs op de grond liggen. De schade werd opgemeten en het bleek dat wij jongverkenners de enige waren die een tent verloren hadden. We konden de nacht daarop bij de jins slapen. Het Avondmaal vond ook gezamenlijk plaats in de grote witte tent van de leiding.

en om af te sluiten... Hoewel er heel wat schade was aan ons materiaal, had deze storm ook positieve gevolgen: naast het mooie zicht dat we kregen hadden we ook ijs om onze drank koel te houden :)

2009 Groot Kamp - Heusden Zolder
Joachim -toenmalige jongverkenner